Formen håller i sig!

Sprang i tisdags bonnarundan vid IKHP-stugan och persade rejält. Min gamla tid var 28,48 på den 7960(?) meter långa banan som mestadels består av asfalt men även lite grus. Nu var förhållandena nästintill optimala. Perfekt temperatur men kanske något blåsigt. Jag slog min gamla tid med 1,35 och nya rekordet blev alltså 27,13. Det var fler som trivdes i det sköna vårvädret. David Andersson som var på besök efter SM-guldet i helgen passade på att slå Andreas Rangerts gamla klubbrekord på banan med tiden 24,38. Även Davids sambo Lena Eliasson sprang riktigt fort med tiden 27.40, pers med dryga 2 minuter!

Igår tränade jag lite styrka för första gången på länge. Kände mig lite klen och tog det därför lite lugnt för att vara pigg inför Slingnatta som skulle gå i Bottnaryd på kvällen. Jag kände mig ändå trött hela eftermiddagen men piggnade till innan starten skulle gå. Var kanske inte helt återställd då jag med huvudet under armen hängde på fel slinga. Skulle till kontroll 40 men hamnade helt fel vid 34:an (se karta nedan). Tappade nog 2,5 minuter på den fadäsen. Sedan flöt det på riktigt bra fast jag fick springa helt ensam och när jag bommade näst sista kontrollen lite kom plötsligt ett koppel av löpare ifatt mig som jag tydligen hade smugit förbi vid 15:e kontrollen. Jag fick som tur var kontrollen först och kunde ösa på mot sista och spurten. Blev 4:a, 4 minuter efter Marcus Millegård som av någon anledning åkt ända från Gbg för att tävla här vilket var lite märkligt, men han fick ju visserligen en seger och en skinnfåtölj med sig hem! Håkan Öhlund "malde" som han sa ner Marcus Karlsson och de kom i mål 2 minuter före mig. Andreas Källming spurtade till sig en 5:e-plats före Ingvar Åkesson strax bakom mig.

Kartan
Sträcktider

Idag regnar det något förfärligt, men har funderingar på att jogga en sväng innan jag ska iväg till Värnamo för att ta emot ett stipendium i eftermiddag. Man får hoppas att formen är god även till helgen och att de som varit iväg på landslagsläger är trötta och slitna så ska det nog gå bra på J-cup-tävlingarna på Kinnekulle och i götet.

SM-helgen med Natt och Sprint


Det gick väl ganska bra på helgens SM-tävlingar tycker jag. Ett hyfsat nattlopp räckte till en 12:e plats. Hade lite halvdåligt flyt och gjorde någon bom för mycket men ändå ganska nöjd. Kartan glömde jag att hämta ut men det finns en länk till winsplit. Erik Holmberg var 8:a och vann gjorde lite överraskande Emil Andersson från Ärla IF. Kul att Hederskog sprang så bra i seniorklassen med. Han blev ju 11 där. Grattis!
Kände mig lite seg på sprintkvalet, fick slita tycker jag gick med god marginal vidare till finalmed en 5:e-plats i B-heatet. Hade sovit dåligt efter natten så det satt kanske i.. På finalen åkte löparbyxorna på och man behövde inte frysa i den ljumma våreftermiddagen i Varberg. Finalen avgjordes vid Varbergs fästning och banan var riktigt rolig och fysiskt tuff! Gjorde inga större missar, tröttheten gjorde väl att det blev någon extra krok på slutet efter fästningen men på det hela taget är jag nöjd med loppet. Synd att man missade podiet idag igen med en delad 11:e plats, men samtidigt var det tätt bakåt så jag hade ju sekunderna på min sida. Det var synd om Erik Holmberg som fick till ett riktigt kanonlopp men missat att ta en kontroll (13) uppe vid fästningen. Han hade åtminstone nosat på medalj annars. Sveriges bästa orienterare just nu är i alla fall utan tvekan
David Andersson, grattis till guldet!

Natt, sträcktider

Sprintkvalet:
Kartan
Winspilt

Sprintfinalen:
Kartan
Winsplit

image33

Hittat formen i påskägget!?

Påskhelgen bjuder som alltid på många tävlingar men i år valde jag att hålla mig till 2 tävlingar och sedan koncentrera träningen på förberedelser inför kommande SM-helg. Körde på fredagen sista sträckan i IKHP:s andralag på 7manna. Det blev succé för Hakarp. Första laget vann och mitt lag blev 4:a. Kände att löpformen var på gång, bommade dock onödigt mycket och fick ta två stopp för att låta mitt rusande hjärta få tillbaka rytmen. Har haft stora problem med det senaste veckan och måste nog göra ett arbets-EKG för att om möjligt hitta en orsak som kanske kan åtgärdas.
Öjetrampen på lördagen gav ett härligt formbesked. Jag kunde springa på med bra fart hela vägen och flytet fanns där även om jag gjorde några mindre svängar i början (k.nr3-5). Vann före Erik Holmberg som nu blivit uttagen till landslagslägret i Åhus efter SM, riktigt kul! Vi slog det övriga startfältet ganska rejält, men Jonas Wallin visade bra löpform på 3:e plats då han hade några minuters bom. Tack till Främmestads IK för bra banor och generöst prisbord!
Idag blev det en sprintträning på min egenritade karta över Vilhelmsro som ligger vackert utmed Vättern i västra Jönköping. Ebba Ramsay anlade en park här i viktoriansk stil på 1800-talet men den har nu förfallit och mist sin forna glans då kommunen tagit över förvaltningen (Läs mer på
runeberg.org).
Det blev 3 banor på knappt 2 km vardera, varav den sista var en omvänd jaktstart. Hade även här Erik Holmberg att kämpa emot och slog honom ganska rejält på första (hoppade visserligen av misstag över sista kontrollen), men sedan tog han mig knappt på de två återstående. Känns ganska bra inför Sprint-SM ändå och i morgon är det planerat ett natt-genrep vid Ylen utanför Huskvarna. Hoppas att den fina formen håller i sig till veckoslutet och att snön kan ta och försvinna!


Kartan för Öjetrampen
Winsplits



image30
Foto: SEPRO

Tuff helg med Högskoleprov och Ultralång-SM

I helgen blev det två kraftprov av helt skilda slag. Bäst gick det på det lite mer stillsamma högskoleprovet. Fick mina farhågor bekräftade då jag bara prickade in hälften rätt på den engelska läsförståelsen. Ordförståelsen gick också något sämre än väntat, 25/40. Men sedan gick det mycket bättre 2 fel på resten gav ändå 1,6.

Om det var optmal uppladdning att skriva högskoleprov dagen innan Ultralång-SM råder det delade meningar om. Man blev lite degig i huvudet men fysiskt ansträngande var det knappast. Jag kände mig i alla fall pigg i benen innan starten på lången. Kände att jag hittade ett bra tempo på första varvet, var ett par minuter efter täten efter varvningen. En bom på första kontrollen på adnra varvet och sedan ett hjärta som krånglade gjorde mig plötsligt väldigt trött. Kanske är det psykiskt eller så var jag helt enkelt inte tillräckligt grundtränad för den långa distansen för nedtränad var jag definitivt inte. Revansch på 7-manna på torsdag och Främmestad på påskafton. Hoppas det kommer kännas bättre under SM-helgen nästa vecka då det blir natt och sprint!

image24