Aja, nu uppdaterar jag i alla fall!

Det är ju ändå jul och då är det väl lika bra att uppdatera bloggen. Sedan sist jag skrev något här har jag hunnit med två tävlingshelger. I Orsa var det SkidO-premiär för en massa veckor sedan och det gick helt ok för mig. Var nog 13e svensk och slog många utländska landslagsåkare. Förutom det superfina skidO-föret med skare och fina banor kommer jag ihåg några saker till från helgen. När jag och Peter anlände till stugan på torsdag-kvällen möttes vi av en märklig syn. Det verkade som någon hade spillt ut chokladströssel i hela stugan. Innan jag hade hunnit stoppat godsakerna i munnen kom Peter på att det skulle kunna vara råttskit också. Sicken tur i oturen! Vi muttrade hela kvällen över den sanitära olägenheten och filade på de ramsor som skulle klinga i receptionen nästkommande dag. Tyvärr var det lång kö i receptionen nästa dag så vi fick vänta tills Stefan Håmås kom så han kunde hjälpa oss att klaga. Våra välpolerade argument för att få hyran sänkt hjälpte inte eftersom det fanns musskit i flera andra stugor också, ingick tydligen i standarden. Senare på fredagskvällen skulle Håmås ut och gå en sväng. Klockan elva blev Peter och jag lite oroliga, men Peter sa bara lugnt att han klarar sig fint och smekte sin "WC-mustasch". Håmås kom hem någon gång mitt i natten när vi sov och det visade sig senare att han hade siktats på lilla krogen i mora med en bärs i handen...

På lördagkvällen när vi satt och tittade på TV kom pllötsligt en mus kilande över vardagsrumsgolvet. Håmås, som är en handlingens man tog en ljusstake och slängde rakt på musen...den dog.

                                     image85
                                             God jaktlycka för Stefan "musjägaren" Håmås


En vecka senare var jag åter uppe i samma trakter. Jag bodde hos Jon Gustafsson i Mora och tävlade i Björnjakten i Älvdalen. Jag tycker nog att tävlingarna gick ganska bra och jag är nöjd med att ryggen höll båda dagarna. Det kunde väl knappas gå sämre än i premiären i Bruks, så att börja "trevande" är kanske rätta melodin för att skapa ett starkare självförtroende ju längre säsongen lider. Passar på att säga gott nytt år också! Man vet aldrig om jag hinner uppdatera innan dess. Idag är i alla fall min sista dag som tonåring, i morgon fyller jag alltså 20 år. wohoo! Sedan kommer jag göra en insats på posten ett par dagar och sedan bär det av till ett litet ställe utanför Tranemo. Det bor en snygg tjej ute i skogen där som jag ska hälsa på... Nyår kommer att lightfiras i år eftersom jag åker till USA med familjen 0710 på nyårsdagen! Min kusin ska gifta sig i city of angels.


Har snott ett kartklipp!

Tog mig friheten att sno det fina kartklippet från jasses nystartade blogg. Besök gärna den förresten. Hoppas att han inte anmäler mig för brott mot upphovsrättslagen, men vi  hade ju åtminstone samma gaffel på dessa kontroller så det kan ju inte göra så mycket. Det här klippet är hämtat från 12-kilometersbanan på lördagen och jag ritade även in hur jag sprang. Är ganska nöjd med tekniken även om det inte gick helt smärtfritt. Bommen till fyran var egentligen inte en bom. Jag läste fel på kodsiffran. Jag blev osäker när jag kom fram till kontrollen och det såg ut som en sten fast det egentligen var en punkthöjd som jag skulle ha. Jag kollade kodsiffran men läste av fel. Tappade 3,40 på det. Bommade sjuan och hade lite dålig koll på vägen när jag låg efter Jasse och Hederskog som hade lite bättre fart än jag. Blev även lite osäker vid 9:an och 11:an trodde jag först skulle sitta vid stenen. Enligt flera lägerdeltagare var kartan inte av bästa kvalité i alla fall vad gällde färgerna. Hyggena var rejält uppväxta och grönområdena flöt ut.

image84

10mila-läger

Nu i helgen var det 10mila-läger i Vagnis hemtrakter söder om Södertälje. Vi sprang även norr om Stocholm i Väsby. Det blev 4 tuffa pass, i alla fall för mig som inte sprungit så mycket i skogen senaste tiden. Har visserligen tränat bra de senaste veckorna men man märkte direkt att det är stor skillnad på stiglöpning och skogslöpning.
IKHP har under vintern en 20mila-cup för att förberda löparna på 10mila till våren. Varje sträcka körs med andra ord 2 gånger. Det jobbigaste passet var helt klart då vi simulerade andrasträckan igår kväll. 12 km natt i svår sörmlandsterräng med 2 minuters startdjup. Inte så lyckat att hänga på Vagnis i början, det resulterade i en större bom till ettan, men sedan gick det bättre. Jag är nöjd med att orkat runt hela banan med bra fokus hela vägen. Synd att jag inte äger en scanner så ni kunde få se kartan...
Egentligen borde jag ha tränat skidor de senaste veckorna, men det har varit för lite snö i Uppsala. Det lilla som fanns har sedan smält lite och frusit till. Hade jag behärskat den ädla skridskokonsten hade det inte varit några problem men nu fick jag istället halka runt på löparskorna och träna styrka och innebandy inomhus. Till helgen blir det i alla fall skidO-tävlingar i Orsa. Känner mig som sagt inte särskilt väl förberedd men ska förhoppningsvis träna ett par pass på fredagen åtminstone.

För övrigt har jag handlat sojafärs idag! Ännu ett litet steg mot en vegetarisk kost! Kommer aldrig bli hundraprocentig vegeterian, men om jag kan halvera min köttkonsumtion är jag nöjd. Huvudskälet till detta steg är egentligen inte min sympati för djuren som lever instängda sitt korta liv innan de slaktas. Jag har andra skäl också och då tänker jag på planeten Tellus i helhet. Att producera kött är betydligt mer energikrävande än att producera vegetabiliska proteinprodukter. Skulle alla minska sitt köttberoende, huvudsakligen i västvärlden, skulle uppvärmningen minska. Nog om det.



image81

image82


 

image83


Tre killar med fullständig sinnesnärvaro