Tid att träna, tid att ta igen missade tävlingar!

Senaste veckan har jag tränat lite hårdare än jag vanligtvis gjort nu under säsongen. Har ibland varit svårt att hålla igen för att vara pigg på tävlingarna! Man vill ju träna så mycket som möjligt. Är man pigg vill man träna mera, men jag har lärt mig att hålla igen nu under våren och det har funkat bra. Under den senaste veckan har jag i alla fall som sagt fått möjlighet att träna av mig lite och har jobbat på posten också, vilket tar mycket energi! Har ganska bra koll på vilka som bor på Bäckalyckan i Jönköping nu!
Körde det norska konceptet med 4-minutersintervaller i måndags på löpband, vilket kändes fint! Funderar på att testa att köra fullt ut i sommar, det vill säga under 2-veckorsperioder köra 8-10 sådana pass för att förbättra pumpen, och sedan underhållande träning mellan de hårda perioderna. Sedan har jag tagit igen missade tävlingar kan man säga, för i onsdags körde jag H21L:s bana från 3:E etappen på O-ringen 2005 i Åsaka. Det var en jobbig bana och jag fick slita en del, men min tid hade stått sig bra i den klassen, 45 sekunder efter segraren Per Öberg, OK Hällen. På fredagen körde jag lite motvilligt Eksjö stadslopp. Hade ingen bra känsla innan start, men tänkte att det säkert berodde på nervositet. Brukar alltid vara väldigt nervös inför terräng-/stadslopp. Men känslan släppte aldrig riktigt, efter en ordentlig uppvärmning hade jag gjort mitt bästa för att förbereda mig och det räckte ända till en andraplats faktiskt efter Älmultsonen Erik Liljequist som var överlägsen, 1,5 min före mig. Hade 34.51 (min klocka) vilket var pers, men jag är ganska säker på att det finns potential att pressa den tiden ytterligare. (Ska tilläggas att startfältet var ett av tidernas svagaste).
Idag har jag tillsammans med ett ambitiöst gäng från klubben deltagit i en special-träningsdag för Jukola/JVM-test i "Smålands bäste terräng" (Vagnis citat) i Målilla. Det var verkligen något alldeles extra med terrängen, tufft och stenigt men ändå öppet och fint! Sprang åter en gammal tävlingsbana, nämligen H21L:s bana från Målillas tävling tidigare i år. Var väldigt jobbigt och orken tröt lite på slutet men jag var 2:a på "testloppet" 2,20 efter Jasse, vilket man får vara nöjd med. Hade väl räckt till en 3, 4e plats nånting på Målillas tävling där Nybro OK dominerade med 2 löpare i topp (Alexander Bernaciak och Oscar "Bengan" Stensson-Bohman). Nu är jag i alla fall helt slut och borde ligga i sängen för länge sen! Blir sovmorgon imorgon och sedan ska jag ta det lite lugnt inför testerna i helgen! Jag skulle kunna lägga ut kartorna från Åsaka och Målilla men då får ni begära det i kommentaren... Orkar inte göra det nu.

J-cupshelg i Bollnäs

Jag kände mig i bra form under helgens J-cuptävlingar i Flästa utanför Bollnäs. Tyckte att jag hade bra fart på den fina tallmon på långdistansen och lyckades i stort sett pricka idealtiden. Tänkte då att tiden nog kunde räcka en bit även om Mikael Kristensson kommit ikapp mig med fyra minuter vid näst sista. Han brukar kunna vinna stort och terrängen passade förmodligen honom. Men jag hade fel känsla, för loppet räckte bara till en 13:e-plats vilket jag blev lite besviken över. Kanske inte var en fördel att starta först trots att terrängen inte gav upphov till några större trajar. Det blev visserligen ett par missar på 14:e respektive 17:e på slutet men jag är ändå nöjd med loppet.

Flästaheden lång Winsplit

image48
Foto: SEPRO

Joggade bara en kort sväng på fredagen och laddade sedan inför sprinten. Kände mig lite seg i kroppen på uppvärmningen, men loppet gick bra tekniskt. Mycket tack vare Erik Ivarsson Sandberg som låg inom synhåll redan från början tills jag passerade honom vid vägövergången på väg till 10:an. Var väl lika för de flesta om man inta hade oturen att den som startade innan en själv inte startade av någon anledning. Patrik Karlsson som vann hade två återbud framför sig så det gick att springa fort utan rygg, men kanske hade varit bättre med 1 minuts startmellanrum istället. Jag försökte i alla fall pressa mig så gott det gick trots lite halvsega ben och det räckte ända till en 7:e plats vilket jag är mycket nöjd med! Första topp-10-placeringen i år, vilket var skönt!

Bollnäs Sprint Winsplit

image47
Foto: SEPRO


Som en bonus körde jag en öppen bana efter loppet. Vi hade inte jättebråttom hem eftersom Örns lillebror startade sent så jag passade på att träna. Sprang Ö7 och vann den klassen. Missade lite vid ettan (hade väl inte vant mig vid 10000-delen antagligen), stannade för tidigt. Gick sedan för långt till sexan, annars gick det bra.

Bollnäs Ö7 (medel) Winsplit



Kartkavalkad

Jag har fått vissa klagomål på att jag har slarvat med uppdateringen av bloggen vilket jag är villig att erkänna att jag har! Blev besviken efter J-cups-helgen på Kinnekulle och i Jonsered då det blev två misslyckade lopp. Ledsamt att inte prestera när det gäller då det känts bra innan. Hjärtat krånglade på nytt på Kinnekulle och på måndagen efter helgen fick jag en EKG-mätare fastsatt på bröstet för att mäta onormal hjärtrytm. Jag tränade därför på lite extra måndag och tisdag för att jag skulle bli sliten och kanske på kuppen få lite hjärtbekymmer, men mina ansträgningar hjälpte inte och jag blev tvungen att ta igen mig inför tiomila. Fick efter flera återbud privilegiet att springa långa natten i andralaget, men jag tvivlade lite på orken för en sådan utmaning. Det gick trots allt ganska bra. Tappade visserligen några placeringar, men det var inte så konstigt eftersom mina lagkamrater hade sprungit så bra tidigare under natten. Växlade på en delad 36:e plats med Erik Öhlund (med sin hemmagjorda superduper heavy duty spotlight!) Mitt lag blev till slut 63:a, vilket var godkänt med tanke på de tunga namn som föll bort då första laget behövde förstärkning. Grymt bra insats av det sargade förstalaget också; en niondeplats!

Sedan kom första maj, med tävling i Landsbro där Smålandskavlen gick för några år sedan. 1:a maj associeras med demonstrationer och jag hakade på traditionen (läs mer om detta på
dasspappret.blogg.se) Jag var trött efter orienteringens blå band som långa natten tydligen kallas och fick det kämpigt i skogen, 3:a 10 minuter efter suveräna Andreas Jansson som hittat formen!


Landsbro  Winspilt

2 dagar senare genomfördes U5-dagars i Vaggeryd och jag ställde upp, trött efter att ha börjat jobba på posten med tidiga mornar. Fick slita, men kom ändå ner i 5,40min/km, det får man vara nöjd med och seger med 7 minuter blev det.

Vaggeryd Sträcktider (längst ner på sidan)

Helgen bjöd på 2 mindre tävlingar. Den första i Anneberg var en medeldistans där jag valde att springa H20 eftersom konkurrensen var god med några löpare från Eksjö OLGY. Kul att man lyckades slå dem! Sprang riktigt fort hela vägen men hade därför en del småsvängar inne i ringen, är väl ganska logiskt att det blir så och nåt att tänka på inför nästa J-cup som kommer att ha vissa liknande inslag. A Jansson stod för övrigt för en lysande insats då han vann H21 med 1.37 före "Jacken" i ett starkt startfält.

Anneberg Winsplit

Dagen efter var det långdistans i Tenhult och då klev jag upp i H21 för att känna på konkurrensen. Kände att jag fick slita och tittade efter Hederskog ifall han var på väg mot duschen när jag svängde in på upploppet eftersom jag trodde att han hade smitit förbi mig när jag gjorde några småsvängar på slutet. Han kom i mål efter mig, men tillräckligt snabbt för att slå mig med 14 sekunder och det räckte till en andraplats. Jasse var lite sliten efter gårdagens urladdning och blev 5a. Istället vann lillebrorsan Henrik som börjat hitta formen efter skadeproblem under senvintern.

Tenhult Winsplit

Härligt, ännu en tävling på kort tid, den femte i maj närmare bestämt. Kvällstävling i Aneby och jag sprang H21 igen. Efteranmäld för fjärde tävlingen i rad, börjar bli en dyr historia, men det är ju skönt att ha folk efter sig ifall man skulle gå vilse! Jag tyckte att det gick ganska bra i alla fall. Inte superpigg, men hyfsat flyt i orienteringen nästan hela vägen. Blev ikappsprungen av 2:an Fredrik Pettersson (LOK) i slutet. Blev lite förvånad eftersom jag tyckte att det gått hyfsat, men är nöjd med 5:e platsen. Vann gjorde nu återigen Andreas Jansson, som gick under timmen på den knappt 11 km långa banan, det är bra!

Aneby Winsplit

Om ni orkat läsa så här mycket har ni inte mycket kvar nu. I lördags var det sprint-DM i Växjö. Gjorde ett bra lopp fram till den 3e sista som ni kan se på kartan där det blev en 40-sekundare som kostade mig segern. Hade ju suttit grymt fint att slå sprint-specialisten Patrik Karlsson som hade ett par småmissar ute på banan vilket bjöd in mig i matchen. Men jag får trösta mig med att många hade problem med samma kontroll som jag och vara nöjd med silvret.

Växjö Winsplit

Ska försöka uppdatera efter j-cuperna i Bollnäs igen, men jag kan ju inte lova nåt, beror lite på hur det går, men jag tror att det kan gå bra. Den negativa terrängen där uppe kan nog passa mig!