På plats i Mora

Nu är jag i plats i Mora hos Oskar Lund. Vi ska strax bege oss mot Lima där team Hallby ska bo under helgen. Den tredje åkaren Johan Tideman och serviceteamet kommer upp senare under dagen. Det är kul att så många backar upp och hjälper till före och under loppet. Sex stycken drickalagningslag har satts ihop för vår skull, så det gäller att ge allt på söndag. Har laddat upp med ett stakintervallpass i onsdags, men nu gäller det bara att äta ordentligt och vila. Att jag inte ska ha tillräckligt med energi hela loppet är det jag oroar mig mest för just nu eftersom jag väggat de två långlopp jag har kört i år. I Norrbärke skimarathon klev jag av efter 28 km, men i Malmfältsloppet var jag tvungen att ta mig runt för att få en seedning till Vasaloppet. Hamnade trots allt i första ledet efter det loppet. De blir inte kul på söndag om jag väggar efter 30 km igen, men jag tror att jag ska vara bättre utvilad den här gången.

image103
Team Hallby efter målgång förra året

Finslipning i Mora

Var på besök i Mora i helgen. Planen var att finslipa formen och testa min nya madshus-skidor. Det är lite ovant att gå från Pilotbindningar till Rottefella. Det kändes inte heller särskilt bra, men om det berodde på skidorna eller att det var svårt att få fäste vet jag inte riktigt. Det var rejält varmt i Mora i helgen och spåren såg inte roliga ut efter tjejvasan. Jag hoppas att deet kommer lite snö och att det blir minusgrader till helgen som kommer så att det blir fina förhållanden då Vasaloppet avgörs. En rolig grej som hände var att när jag och Peter Arnesson passerade Eldris under Öppet spår i söndags namedroppade speakern våra namn. "Här kommer Peter Arnesson, en av världens bästa skidorienterare och med sig har han David Lingfors".

Nu har dessutom SMHI redan gått ut med att det officiellt är vår. Hoppas att det förblir så också. Så fort Vasan är avklarad blir det fullt fokus på OL-säsongen. Ska bli riktigt kul att få tävla mot seniorerna i år!

Vi ses i Vasaloppsspåret!

Mora is the shit!

För er som läste på Oscar Lunds blogg att Mora tycks vara förpestad av en odör som väldigt mycket liknar doften av hundbajs, kan jag nu meddela att jag har en förklaring till varför det här fenomenet har uppkommit. Det är inte alls så, som man kanske kan tro, att kilopriset på makadam har skjutit i höjden så pass att det blivit lönsamt att dryga ut det med hundexkrementer. Min kära flickvän är jägardotter och sitter därför inne med stor kunskap på ämnet. Hon berättade för mig igår att det är saltet som luktar apa. Saltet som man använder för att sänka fryspunkten på det vatten som uppenbarat sig i fast form på Moras gator och cykelvägar användes innan det hamnade på vägarna till att salta djurskinn. Det är därför det luktar som det gör. Så alla oroliga vasaloppsåkare och övriga Morabor kan sluta upp med att titta efter bruna kockler under skorna.

Portugallien

Här kommer några bilder från Portugallägret. Jag lider tyvärr av hypokondri och är därför inte kapabel att göra några längre utläggningar om vad som har hänt under lägret. Det är som en dimma. Bilderna får tala för sig själva.

image99

image100

image101

Portugal

Nu är man på plats. Kan vara årets läger (näst efter kommande konfaläger i sommar) förlagt i Portugal några mil söder om Porto. Vi kom hit till Praia de Mira i lördags och började lägret med att tävla. Jag var lite orolig innan start med tanke på sömnbrist och helt ny terräng. Det gick ganska bra ändå. Missade visserligen tre minuter på den 6,1 km långa medeldistansbanan, men hade ganska bra kartkontakt. Kolla gärna in kartan.
På söndagen var det långdistans. Tyvärr läste jag fel kodsiffra så det loppet vill jag helst glömma. För övrigt är det fantastiskt fin terräng här i Portugal. Helnöjd hitintills, förutom att skogsaidsvarning måste utfärdas med tanke på de prickar som har anhopat sig på låren. Har kört ett rullskidspass idag också. Verkligen fin natur här, såg någon stor typ av råtta kila in i buskarna och blev jagad av en väldigt liten hund. Ska försöka få in lite bilder här med lite senare... "Det är ju roligare att bildra än att bläddra" - okänd Slitz-prenumerant.

SkidO-SM i Lycksele och långlopp i Malå

I helgen var det SM i skidorientering. Det snöade på ganska bra under tävlingarna, vilket skapade vissa problem för arrangörerna. Men trots detta genomfördes tävlingarna under rättvisa förhållanden. På fredagen var det långdistans. 20 km mätte seniorbanan fågelvägen och det blev mycket utslagsgivande banor i det tungkörda föret och kuperade spårsystemet. Vann gjorde Erik Rost före Peter Arnesson och Johan Granath. Jag blev utklassad (22 minuter efter Rost) då varken orienteringen eller skidåkningen stämde. Jag var för dåligt förbredd för uppgiften helt enkelt. Det gick något bättre på lördagen, då det var kortdistans. Framförallt stämde O-tekniken bättre och jag körde på så gott jag kunde Det räckte inte så långt placeringsmässigt (14e), men det är alltid skönt att åka rätt. Vann gjorde Peter "Påsen" Arnesson före Tomas Löfgren och Erik Rost, de tre giganterna från EM i Schweiz.

Kortdistans varv 1
Kortdistans varv 2

Idag (söndag) åkte Hallbyteamet, bestående av Peter Arnesson, Stefan Håmås, Hans Lingfors, Hans-Åke Arnesson och jag, till Malå. Det var ganska öde längs vägen och de flesta orter slutade på "-träsk". När vi kom fram testades det skidor inför stundande långlopp. Det var lite svårt att fokusera på loppet då det ryktades att en livs levande ren lottades ut till en lycklig vinnare! Spänningen gick att ta på. Hade lite problem med en binding innan start vilket gjorde att jag fick köra med uppvärmningsskidorna. Det var vissserligen bättre fäste på dem, men glidet var ganska dåligt. Jag blev lätt ifrångliden i nedförsbackarna. Jag kände mig pigg i början, och efter 9 km ungefär låg jag tillsammans med en annan kille på sjunde plats ungefär. Han föreslog växeldragning, men jag blev rejält blåst, då han sa att jag såg mycket starkare ut och parkerade bakom mig i stort sett hela det första varvet. Vi kom ikapp två andra killar, varav en släppte i de avslutande backarna på första varvet. Jag var ganska sliten då, efter att ha legat först hela tiden och släppte upp de andra två bakomvarande efter 26 kilometer ungefär. De ökade då takten lite och jag hade inte en chans att hänga med. Jag hasade mig runt resten av banan och försökte tänka positivt hela tiden och var inte mer än knappa sju minuter efter Peter Arnesson som tog helgens andra seger, så man får vara nöjd ändå. Nu får jag förhoppningsvis stå i första ledet på vasaloppet och det var målet med loppet, samt att vinna en ren såklart. Tyvärr hade vi ett plan att passa så hur det gick med renen vet vi inte riktigt...